image desctription

27-asis turas. Ar daug komandose „nepakeičiamųjų”?

Artėjant savaitgaliui startuoja XXVII-asis Pirmos lygos turas. Sezonas artėja prie pabaigos ir toptelėjo mintis pažiūrėti, kas gi lygos komandose yra sunkiausiai pakeičiami, į ką dažniausiai krypsta trenerių akys pasirenkant startinę sudėtį ar ieškant reikiamo keitimo rungtynių eigoje. Nebūtinai šie žaidėjai pasižymi rezultatyvumu, kartais nepelnytai lieka dėmesio nuošalyje, nors juos galima laikyti ekipų „stuburais”. Tad lai šis anonsas būna savotiška kompensacija, o kartu ir padėka to nusipelniusiems.

Penktadienis, 09.30, 19:30, Gargždų stadionas.
Gargždų „Banga” – Telšių „Džiugas”

Sėkminga Telšių „Džiugas” rungtynių serija leido palenkti kelis varžovus lentelėje ir priartėti prie šeštoje vietoje esančios „Bangos”. Tad penktadienio vakare Gargždų stadione susirinkusių žiūrovų nuobodulys neturėtų kankinti. Aikštėje žaidėjai irgi neturėtų sušalti – žemaitiški derbiai dažniausiai pasižymi atkaklia bei kieta kova.

Apie ištverminguosius. Šeimininkų gretose yra trys žaidėjai, pasirodę visose 26-iose  iki šiol žaistuose susitikimuose – Algimantas Bačianskis, Andrius Butkus ir bei Karolis Urbaitis. Nedaug nuo jų atsilieka ir komandos kapitonas Aurelijus Staponka bei Gerardas Žukauskas (24 rungtynės).

Telšių ekipoje 25 rungtynėse dalyvavo Rolandas Leščius, Rokas Petrikas bei Tomas Vyšniauskas. Beje, pastarieji du žaidėjai dažnai įsijungia į rungtynes nuo atsarginių žaidėjų suolelio, bet tai nesutrukdo jiems būti vienais rezultatyviausių komandoje. Tik vieneriomis rungtynėmis mažiau sužaidę šįmet Adomas Mika bei Vaidas Viktoravičius.

Šeštadienis, 10.01, 13:00, Vilnius, LFF stadionas.
„Vilniaus Vytis” – Kelmės „Kražantė”

„Vilniaus Vytis” antradienį griežtai ir be gailesčio išegzaminavo „Žalgiris B” ekipą. Gali būti, kad šeštadienį sulauksime egzekucijos tęsinio. Tuo labiau, kad atsiskaityti yra už ką – garsiai nuskambėjęs pralaimėjimas Kelmėje tarsi tai daryti  ir įpareigoja. Tikėtina, kad vėl išvysime daug įvarčių  – tiek šeimininkai, tiek svečiai dažniausiai žaidžia pakankamai atvirą futbolą.

Jei rungtynių protokolai nemeluoja, „vyčių” gretose Tomas Misiūnas ir Artur Skuratovič  žengė aikštėn visose 26 rungtynės, dažniausiai krašto gynėjų pozicijose žaidžiančių Tomo Statkevičiaus ir Ramūno Radavičiaus sąskaitose – po 24-is pasirodymus.

„Kražantėje” irgi netrūksta atspariųjų – čia pavyzdį rodo Deivydas Lunskis – 26 rungtynės, nedaug nuo jo atsilieka Kornelijus Petrauskas (25) ir Marius Baziulis (24).

Šeštadienis, 10.01, 14:00, Kazlų Rūdos stadionas.
Kazlų Rūdos „Šilas” – „Šilutė”

Kazlų Rūdoje susirungs komandos, kurių pavadinimai artimi morfologiškai, bet kurios sprendžia visiškai kitokias turnyrines problemas. Akivaizdūs rungtynių favoritai – „Šilas”, kurį pergalė dar žingsniu priartintų prie galutinio tikslo. Tiesa, „Šilutė” antrajame rate – labai „kibi”, tuo jau galėjo įsitikinti ne vienas jų varžovas. Psichologinis spaudimas irgi neslėgs svečių komandos pečių, o tai kartais leidžia „iššokti virš bambos”.

„Šilas” pasižymi stabilumu tiek žaidime, tiek sudėtyje. Tad nenuostabu, kad solidų sužaistų rungtynių skaičių surinko labai gausus būrys futbolininkų, – 26 rungtynėse mes matėme Mindaugą Malinauską, Aurimą Raginį ir komandos kapitoną Andrių Urbšį. Audrius Brokas ir Povilas Kiselevskis aikštėje pasirodė 25-iuose susitikimuose, Evaldas Grigaitis, Ilya Trachynskis bei Mangirdas Radzevičius  – 24-iuose.

Logiška, kad svečiai tokiais rodikliais pasigirti negali. „Šilutė” dažniausiai remiasi Tadu Kazlausku (23), į pirmos lygos legendos titulą pretenduojančiu Liudviku  Valiumi ir Mikhailu  Malashevichiumi (po 22) bei Donatu Surbliu – 21.

Šeštadienis, 10.01, 16:00, Trakų stadionas.
„Trakai B” – Kėdainių „Nevėžis”

Kėdainių „Nevėžis” turnyrinėse lenktynėse kol kas juda “medaliniu” grafiku ir trejos sekančios rungtynės prieš komandas, esančias turnyrinės lentelės viduryje ar net žemiau yra ypatingai svarbios. Kėdainiečių tikslas – be abejo, pergalė, bet ją pasiekti lengva nebus.  Permainingi ir nenuspėjami „Trakai B” blykstelėjo prieš „Žalgirį B” ir tai yra rimtas perspėjimas „Nevėžiui”. Juolab, prisiminus pirmojo rato susitikimą Kėdainiuose, tenka pripažinti, kad tuomet arčiau pergalės buvo svečiai.

“Trakai B” ekipoje šiemet pagrindinis krūvis tenka Andriui Kazakevičiui – 26 rungtynės, Ernestui Mininui – 25 rungtynės  ir kapitono raištį dėvinčiam Mantui Leonavičiui – 24 rungtynės.

Kėdainių komandoje treneriai dažniausiai  į rungtynių protokolus įrašo ir remiasi Evaldu Petrėnu, Karoliu Rukuiža, Aretu Gėgžna, Šarūnu Činikas, Evaldu Kugys ( po 24 kartus), Deividas Gražys  aikštėje pasirodė 23 kartus.

Šeštadienis, 10.01, 16:00, Alytaus stadionas.
Alytaus DFK „Dainava” – Kretingos „Minija”

Alytuje šeimininkai tiesiog privalo laimėti prieš lentelės dugne esančią Kretingos „Miniją”. Su visa pagarba kretingiškiams, dabartinė situacija verčia daryti tokias išvadas. Tiesa, ypatingo emocinio pakilimo iš šeimininkų pusės irgi nesitikiu – komandos žaidimo mechanizmas „stringa”.

Šį sudėtingą sezoną Dzūkijos sostinės ekipą „traukė” priekin, kiek pajėgė  Linas Savastas (23 susitikimai), Serhii Lozynskyi (linkiu jam sveikatos), Marius Šarkelis, Renaldas Stankevičius – po 21 rungtynes.

Kretingiškių ekipoje išsiskiria Nerijus Jurkaitis, kurio pavardę rasime visuose 26 –iuose rungtynių protokoluose ir Andrius Paulauskas – 23 dvikovos.

Sekmadienis, 10.02, 14:00, Radviliškio stadionas.
Radviliškio „Lokomotyvas” – Vilniaus „Žalgiris B”

Ar baigsis nesėkmių ruožas, į kurį įklimpo „Žalgiris B”? Atrodo, sekmadienis Radvilškyje tam turėtų būti tinkamas. Iš kitos pusės, vilniečių jaunimas jau ne kartą šiose pirmenybėse „nudegė” rungtyniaudami prieš patyrusius varžovus. Dar vienas šių rungtynių aspektas – šeimininkams tai proga dar kartą pabandyti pagriebti išsigelbėjimo lygoje „šiaudą”, – sėkmingai susiklosčius situacijai Radviliškio ekipą nuo „Šilutės” skirtų tik trys taškai, o sekančiame ture šios komandos susitiktų tarpusavyje …

„Lokomotyvo” treneris Marijus Rimas šį sezoną dažniausiai rėmėsi Justu Gulbinu, Mariumi Ligeika (po 25 kartus)  Deividu Maciulevičiumi  (24 kartai) ir Tomu Sirevičiumi (22 kartai) paslaugomis.

„Žalgiris B” šiose pirmenybėse sunkiai įsivaizduojami be Martino Morozo, Igno Kružiko (25 rungtynės), Ernestas Stočkūnas ir Hlibo Khruščiovo (24 rungtynės) bei Dominyko Barausko (23 rungtynės).

Sekmadienis, 10.02, 15:00, Palangos stadionas.
„Palanga” – „Panevėžys”

Sekmadienio susitikimas Palangoje  – rimtas pretendentas į įdomiausių turo rungtynių titulą. „Palanga” pradeda trijų rungtynių namuose prieš rimtus varžovus seriją. Didelė tikimybė, kad nuo jos rezultatų priklausys, ar intriga kovoje dėl lygos nugalėtojo išliks iki paskutinių turų. „Panevėžys” – viena iš nedaugelio lygos ekipų, įveikusių šįmet palangiškius. Įdomios ir turtingos įvykiais pirmojo rato rungtynės leidžia tikėtis ne mažiau šaunaus reginio Palangoje.

Nieko keisto, kad vieno iš lygos lyderių sudėtį Valdas Trakys keitė labai retai. To pasekoje Donatas Navikas ir  Maksim Lukashevich yra sužaidę po 26 rungtynes, ekipos vedlys Gvidas Juška, Marius Stonkus, Tadas Norbutas, Mantas Perepliotovas ir Aurimas Skurdelis  25 kartus pasirodė aikštėje, Simonas Urbys – 24-is.

Virginijus Liubšys irgi turi žaidėjų, kuriais šį sezoną pasitiki: po 25 kartus žaliojon vejon žengė Arnas Ribokas ir Arnas Borodinas, vienas patikimiausių lygos vartininkų Marius Suvaizdis, Žilvinas Banys bei Tadas Markevičius po 24-is kartus vilkėjo reprezentacinės Panevėžio ekipos aprangą.

Trečiadienis, 10.05, 19:00, Kaunas, NFA stadionas.
FBK „Kaunas” – Kauno „Hegelmann Litauen”

Ar sugebės gyvybės ženklus rodantis „Kaunas” sukelti problemų „Hegelmann Litauen” ? Klausimas daugiau retorinis ir į jį sulauksime atsakymo finišuojant turui. Ypatingos turnyrinės reikšmės šios rungtynės neturi, gali būti, kad jose treneriai bandys kažkokius įvairesnius taktinius variantus ar žaidėjus. Nors, kalbant apie pastaruosius, labai didelio pasirinkimo ekipos neturi ir didelė tikimybė, jog aikštėje išvysime gerai pažįstamus veidus.

Sunkiai šiame sezone alsuojančio FBK „Kauno” gerbėjai savo komandos gretose  aikštėje dažniausiai išvysdavo Kristijoną Gedgaudą (25 kartus), Aidą Gurskį (24), Paulių Giedraitį (22), Justiną Popierą (21).

Tuo tarpu „Hegelmann Litauen” gali pasidžiaugti vienintelio „auksinės širdies” savininko lygoje Audrius Kšanavičiaus 23 –imis pasirodymais. Tiek pat kartų kauniečių komandos aprangą vilkėjo Donatas Stulga, jaunųjų Povilo Malako ir Domo Levišausko pavardės protokoluose pažymėtos po 22 kartus,  na ir neišeina nepaminėti tikro šių metų „Hegelmann Litauen” vienuolikės „veido” – vartininko Modesto Stonio (21 rungtynės).

Naglis Miknevičius