image desctription

Kapitonas L. Savastas: „Viskas klostosi tik geryn“

Dzūkijos futbolo klubo „Dainava“ kapitonas Linas Savastas įnirtingai ruošiasi artėjančio sezono kovoms. Alytiškis atskleidė, jog praėjus vos dviems savaitėms nuo paskutiniųjų praėjusio sezono rungtynių, vėl pradėjo laukti futbolo. 

Startas sezonui duotas – sužaistos jau dvejos draugiškos rungtynės. Kokios mintys po jų?
Pirmosios rungtynės nuteikė tikrai optimistiškai. Įveikėme A lygai besiruošiančią Jonavos „Lietavos“ komandą. Mums tai, apskritai, buvo pirmas pasirodymas lauke, iki tol visą laiką treniravomės salėje. Tačiau, manau, nereikia užmigti ant laurų ir toliau kryptingai dirbti. Susižaidimo trūkumą ir klaidas atskleidė rungtynės su „Jelgavos“ ekipa, kuomet pralaimėjome 0:4. Tačiau ir tądien buvo galima įžvelgti ir pozityvių dalykų, viskas klostosi tik geryn.

Turbūt žiemos pertrauka, kaip ir kasmet, buvo niūri ir norėjosi kuo greičiau grįžti į aikštę?
Žiemos pertrauka buvo tikrai labai ilga. Jau po kelių savaičių, pasibaigus sezonui laukiau, kada vėl prasidės treniruotės. Pailsėjau kelias savaites ir pradėjau po truputį sportuoti, kad palaikyčiau sportinę formą.

Rungtynėse su „Lietava“ ir „Jelgava“ alytiškių startinėje sudėtyje buvo nemažai naujokų. Kaip sekėsi perprasti vienas kitą?
Abejose rungtynėse buvo daug naujokų, bet suprasti vieniems kitus sekėsi neblogai. Aišku, iki visiško tarpusavio supratimo dar reikia laiko, komanda tik komplektuojama.

Rungtyniavo ir keletas užsieniečių, ar kalbos barjeras netrukdė aikštėje?
Su legionieriais susikalbame rusiškai arba angliškai, o, jei ir nemokėčiau kalbų, tai, manau, aikštėje susikalbėtumėme bendra „futbolo kalba“ (šypsosi).

Komanda intensyviai treniruojasi daugiau nei mėnesį, kol kas daugiausia – ant parketo. Ar ankstyvas startas gali duoti „dividendų“ kovoje dėl aukštesnių vietų Pirmoje lygoje?
Treniruojamės jau daugiau nei mėnesį. Kaip ir minėjau, dėl prastų oro sąlygų daugiausiai laiko praleidome salėje. Pasiruošimą pradėjome gana anksti, panašiai kaip ir komandos besiruošiančios A lygai, nors mūsų čempionatas prasideda mėnesiu vėliau. Tai, kad susirinkome anksčiau, mano manymu, tik į naudą mūsų komandai. Treneris turės laiko sukomplektuoti komandą ir gerai paruošti sezonui.

Komandoje – nemažai jaunimo, tačiau yra ir patyrusių žaidėjų – tu vienas iš jų. Kaip sekasi dalintis naujovėmis ir patirtimis?
Smagu, kad su komanda treniruojasi daug jaunų alytiškių. Visi vyresni žaidėjai randame bendrą kalbą su jaunimu, dalinamės patirtimi. Manau, šiemet jaunimas stipriai prisidės siekiant pergalių.

Pluši ne tik komandos treniruotėse, tačiau laisvalaikiu, jeigu taip galima pavadinti, augini mažuosius talentus „Dainavai“. Nepavargsti? Pavyksta viską suderinti?
Darbas su mažaisiais futbolininkais tikrai nėra lengvas. Stengiuosi suspėti ir su jais, ir pats lankyti treniruotes. Sudėtinga visur suspėti, bet jeigu nori – viskas yra įmanoma (šypsosi).

Komandos treniruotėms vadovauja Darius Gvildys, todėl tenka klausyti jo nurodymų, tačiau ir pats turi juos dalinti, kai vedi treniruotes vaikams. Turbūt D. Gvildžio patirtis padeda ne tik treniruotis pačiam, tačiau ir treniruoti mažuosius?
Džiugu, kad Dainavą treniruoja toks profesionalus specialistas kaip D. Gvildys. Iš šio trenerio man tikrai yra ko pasimokyti ir, manau, kad ateityje savo darbe su vaikais panaudosiu patirtį, kurią treneris perduoda man.

Pabaigai, grįžkime prie Pirmos lygos – pernai „Dainava“ užėmė devintąją vietą, bet galbūt šiemet įmanoma pakilti aukščiau?
Komandos valdžia konkrečių tikslų dar neiškėlė, bet, manau, šiais metais turime visus šansus užimti aukštesnę vietą nei pernai.

Artimiausias draugiškas rungtynes dainaviečiai žais jau rytoj Marijampolės ARVI futbolo manieže su vietos „Sūduvos“ futbolininkais. Susitikimo pradžia 18 valandą.