image desctription

Pabėgėlio pragarą perėjęs „Dainavos“ saugas turi patarimą lietuviams

Futbolas akmenimis nuklotame lauke ir jokios ateities – toks buvo Alytaus „Dainavos“ legionieriaus Klero Heho gyvenimas Tailando pabėgėlių stovykloje. Anglijoje naują gyvenimą pradėjęs 19-metis ketverius metus tobulėjo seniausio pasaulio futbolo klubo „Sheffield“ akademijoje, o dabar rungtyniauja Lietuvoje. Vaikinas pataria žmonėms labiau vertinti didžiausias gyvenimo privilegijas – savą šalį ir galimybę rinktis.

Futbolas plyname lauke

Mianmare gimęs Kleras šalį kartu su šeima paliko dėl čia vykstančio Kareno konflikto. Kareno Nacionalinė Unija kovoja dėl autonomijos su Mianmaro valdžia, kuri malšina sukilėlius jėga. Nuo 1949 metų besitęsiantis konfliktas vadinamas vienu iš ilgiausių pilietinių karų istorijoje. Šimtai tūkstančių civilių žuvo, o kiti turėjo persikelti į 12 kilometrų nuo Mianmaro-Tailando sienos nutolusią Umpiem Mai pabėgėlių stovyklą.

Tarp jų pateko ir Kleras su mama bei dviem seserimis ir broliu. Iki dešimties metų pabėgėlių stovykloje augęs futbolininkas buvo per mažas suprasti jo gimtinėje vykstantį konfliktą.

„Gyvenimas pabėgėlių stovykloje labai skiriasi nuo to, kurį dabar turi mano šeima ir aš pats. Ten nieko nėra. Aš neturėjau televizoriaus ar futbolo batelių. Labai daug mano žmonių vis dar gyvena pabėgėlių stovykloje. Turiu ten draugų ir jiems yra labai sunku. Jie negavo galimybių, kurios buvo suteiktos man. Mano šeima ir giminaičiai išsisklaidė po pasaulį – JAV, Australiją, Norvegiją“, – sunkų pabėgėlio gyvenimą prisimena K.Hehas.

Tiesa, būtent ten Kleras atrado futbolą: „Stovykloje žaidėme laukuose, ten nėra žolės – tik laukai, pilni akmenų. Rimčiau pradėjau treniruotis atvykęs į Angliją. Žingsnis po žingsnio ir mane pastebėjo „Sheffield“ akademija.“

Visas Klero kaimas keldavosi anksti, kad per bendrą televizorių galėtų stebėti Europos klubų rungtynes. Ten vietinis herojus buvo Ronaldinho, kurį garbino ir Kleras.

                                                                                                     Asmeninio archyvo nuotr./Klero Heho namai Tailande

Išsvajota galimybė 2006 metais K.Heho šeima per Jungtinių Tautų „Gateway Protection“ programą gavo galimybę persikelti gyventi į Angliją.

Sportininkas jaučiasi dėkingas už suteiktą šansą, kurį gavo toli gražu ne visi jo kaimo draugai.

Pasiteirauju Klero, kas yra sunkiausia gyvenant su pabėgėlio statusu, ir vaikinas nedvejoja: „Jokios ateities ir galimybių. Mano mama persikėlė į Didžiąją Britaniją dėl mūsų, vaikų, o ne dėl savęs. Ji norėjo, kad aš, mano seserys ir brolis turėtume ateitį.“

„Pabėgėlis yra tiesiog įstrigęs vienoje vietoje visam likusiam gyvenimui. Tu negali ištrūkti, nes neturi paso. Svarbiausias dalykas yra tas, kad Didžiojoje Britanijoje mums yra suteikiamos galimybės. Jie mums padėjo, suteikė teisę gyventi jų šalyje. Dabar jau mes sprendžiame, ką norime daryti. Ir tai yra didelis dalykas“, – neabejoja K.Hehas.

                                                                                                                              Šefildo klubo nuotr./Kleras Hehas Šefilde

Posūkis į Lietuvą

Ketverius metus praleidęs Šefildo klubo futbolo sistemoje Kleras daug ko išmoko, tačiau jam nepavyko rasti klubo Anglijoje. Po keturių mėnesių paieškų jis pradėjo žvalgytis į užsienį.

Taip Kleras atsirado Alytaus „Dainavoje“. Vaikinas neslepia, kad apie Lietuvą nežinojo nieko, o Alytus nustebino savo ramybe.

„Palyginti su Šefildu, Alytus yra labai labai tylus miestas. Man primena kaimą, tačiau aš nesiskundžiu. Nesu mėgėjas linksmintis. Man patinka čia versti naują karjeros puslapį – aš kiekvieną dieną treniruojuosi ir žaidžiu rungtynes kiekvieną savaitę. Tai yra labai gera patirtis man“, – kalbėjo iš pusmilijoninio Šefildo į ramų Alytaus užutėkį atsikraustęs tailandietis.

Kleras yra praktikuojantis krikščionis, tačiau Lietuvoje bažnyčioje dar nebuvo: „Mes kartu su komandos draugais iš Brazilijos meldžiamės namuose. Tikiu, kad religija man padėjo ištverti sunkumus ir dėl to aš esu dabar ten, kur esu. Mes saugūs ir mums nereikia rūpintis, kaip prasimaitinti.“

Lietuvos futbolo I lygoje Alytaus „Dainava“ šį sezoną startavo dviem pergalėmis ir lygiosiomis bei rikiuojasi pirmoje vietoje. Kleras Hehas jau spėjo pasižymėti rezultatyviu perdavimu.

         Asmeninio archyvo nuotr./Kleras Hehas su šeima

Situacijos įkaitas

19-metis dar nėra žaidęs jokioje nacionalinėje rinktinėje. Teoriškai jis gali pretenduoti net į tris – Tailando, Mianmaro ir Anglijos.

„Aš negaliu žaisti nei Tailando, nei Mianmaro futbolo rinktinėse. Tikiu, kad esu pakankamai geras, kad žaisčiau šiose rinktinėse, bet politiniai veiksniai man to neleidžia. Tai ne mano rankose. Teoriškai galiu atstovauti ir Anglijai, bet, žinoma, ten konkurencija yra didžiulė“, – pasakoja futbolininkas.

Kelias į Mianmaro ar Tailando rungtynes futbolininkui atsivertų tik tuomet, kai jis atsisakytų Anglijos pilietybės. To K.Hehas daryti neplanuoja.

„Ne visi gauna tokį šansą, kurį gavau aš. Turiu draugą ir tarp pabėgėlių iš Sirijos. Man jo labai gaila. Jis turi žmoną ir vaikų ir jiems labai sunku. Bet jie vis tiek yra laimingi, nors ir nieko neturi. Niekam nelinkėčiau būti pabėgėliu. Manau, kad mes, kurie turime savo šalis ir galimybes, turėtume tuo labiau džiaugtis ir vertinti“, – šypsodamasis kalbėjo „Dainavos“ saugas.

Šaltinis: Dovilė Šeduikytė/15min.lt