image desctription

#DainavosIstorija: neįtikėtina „Dainavos“ mohikanų pergalė Panevėžyje

Šį kartą trečiadienio rubrikoje sugrįšime į 2000–uosius metus ir prisiminsime rungtynes, kurių daugelis, greičiausiai, neprisimenate. 2000 metų kovo 25 dieną „Dainavos“ futbolininkai susitiko su būsimais tų metų lygos nugalėtojais FBK „Kauno“ futbolininkais. Rungtynės tąkart baigėsi rezultatu 0:0. Tuometinei „Dainavos“ komandai tai buvo neįtikėtinas pasiekimas. Tačiau šis įrašas ne apie tai…

Jau po savaitės dainaviečiai vyko į Panevežį, kur jų laukė „Ekrano“ vyrų iššūkis. Tuometinio „Ekrano“ gretose galima įžvelgti nemažai žymių asmenybių – komandoje rungtyniavo dabar treneriu dirbantis Valdas Urbonas, sėkmingą karjerą turėjęs ir dabar „Panevėžiui“ vadovaujantis Mantas Savėnas, „Trakuose“ žaidžiantis Deividas Česnauskis ir didžiąją karjeros dalį Panevėžio miestui bei „Ekranui“ atstovavę Povilas Lukšys ir Aurimas Kučys. Pirmuosius karjeros žingsnius tuomet žengė Gvidas Juška ir Simas Skinderis, kuris, beje, ateityje atstovavo ir „Dainavos“ klubui. Verta pastebėti, jog šie, dabar jau patyrę, futbolininkai šį sezoną rungtyniavo LFF I lygoje ir tai darė tikrai sėkmingai.

2000 metų balandžio 1 dieną į „Aukštaitijos“ stadioną išvysti „Ekrano“ ir „Dainavos“ dvikovos susirinko nei daug, nei mažai – 1200 žiūrovų. Pirmajame ture taip pat vieną tašką iškovoję panevėžiečiai šiame mače, kaip ir daugelis kitų ekipų rungtynėse prieš „Dainavą“, siekė tik vieno – pergalės. Tačiau ją iškovoti buvo ne taip paprasta… Pirmajam kėliniui artėjant prie pabaigos netikėtu įvarčiu „Dainavą“ į priekį išvedė alytiškių „žaibas makvynas“ – Saulius Laibinis. Faktas, kad tai panevėžiečius dar labiau atitolino nuo savo tikslo. Visas rungtynes žymią žaidybinę persvarą turėjo „Ekrano“ futbolininkai, o „Dainavą“ nuo tikslių smūgių gelbėjo tose rungtynėse puikiai rungtyniavęs vartininkas Žydrūnas Karčemarskas. Visgi dabar „Osmanlıspor“ klubui atstovaujantį vartų sargą panevėžiečiams pramušti pavyko – 80 ir 84 minutes pasižymėjęs Aurimas Kučys išvedė panevėžiečius į priekį. Žaidybinė persvara pavirto įvarčiais, o stadione susirinkę sirgaliai jau pradėjo švęsti pergalę. Tačiau tuomet savo žodį tarė alytiškis Virginijus Miknevičius – „Mikas“ puikiu smūgiu iš 25 metrų pelnė nuostabų įvartį bei taip nudžiugino vienintelį paskui „Dainavą“ atkeliavusį „Dzūkų Tanką“. Kai jau atrodė, jog rungtynės taip ir pasibaigs, euforijos užklupti dainaviečiai padarė tai, kas prieš kelias akimirkas atrodė neįmanoma – uždirbo 11 metrų baudinį, kurį realizavo Ričardas Padegimas. Tokiu, įspūdingu būdu, daugiausiai iš alytiškių sudaryta „Dainava“ šventė gražiausią to sezono pergalę – 3:2!

Be jau minėtų futbolininkų „Dainavą“ pergalingose rungtynėse atstovavo Ričardas Jankauskas, Eugenijus Balionis, Kęstas Balkevičius, Gintas Paketuras, Saulius Griškevičius, Andrius Kochanauskas ir po keitimo aikštėje pasirodę Vaidas Pocevičius, Martynas Biržinis ir Artūras Miknevičius.

„Tais laikais, kaip ir dažniausiai dabar, „Dainava“ niekada nebūdavo favoritė. Tačiau noriu pabrėžti, jog komandinė, o ypač „Alytaus“ dvasia buvo labai stipri. Ties tuo mūsų niekas neaplenkdavo. Manau, jog šių laikų „Dainavai“ to trūksta“, – 2000–uosius prisiminė išlyginamojo įvarčio autorius Virginijus Miknevičius.

Atskiro paminėjimo vertas Alytaus futbolininkas Kęstutis Miglinas. 17–metis jaunuolis debiutiniame sezone į aikštę išbėgo 26 kartus ir daugelyje rungtynių, ne išimtis ir minėtose prieš Panevėžio „Ekraną“, pasirodydavo nuo pirmųjų susitikimo minučių. Nors aukščiausios lygos klubuose futbolininkas vėliau nerungtyniavo ir profesionalo karjerą baigė gana anksti, tačiau vieną įspūdingą pasiekimą jam pavyko pasiekti dar visai neseniai. Lietuvos salės futbolo A lygoje, atstovaudamas Alytaus „Auskos“ ekipai, Kęstutis pasiekė rekordiškai ilgą rungtynių, kai pavyko pasižymėti bent vienu įvarčiu, seriją, taip patekdamas į Lietuvos „futsalo“ metraščius.

Apie kitus Alytaus futbolui nusipelnusius asmenis būtų galima rašyti ir daugiau, tačiau apie juos – jau kitą kartą…