image desctription

#DainavosIstorija: gėdingiausias amžiaus pralaimėjimas

„Dainavos“ futbolo komandos istorijoje viskas buvo ne taip šviesu ir gražu, kaip galėjote pagalvoti iš pastarųjų dviejų įrašų. Jeigu XIX a. aštuntajame dešimtmetyje komanda išgyveno aukso amžių, tai 2011 metais atsikūrusi komanda kaip lygūs su lygiais prieš visus savo oponentus kovojo tik pirmaisiais metais po atsikūrimo. Nepaisant ne pačių aukščiausių vietų turnyrinėje lentelėje, „Dainava“ sirgaliams padovanojo nemažai įsimintinų pergalių. Tačiau šį kartą ne apie jas… Dzūkijos futbolo klubo gerbėjams norime priminti Klaipėdoje patirtą gėdingiausią šio amžiaus pralaimėjimą.

Iki 2014 m. sezono pradžios likus savaitei buvo kalbama, jog „Dainava“ čempionate apskritai nestartuos – treniruotėse, kurias vis dar vedė 2013 m. sezone vadovavęs treneris Darius Urbelionis, dalyvaudavo vos keli futbolininkai, viešoje erdvėje apskritai nebuvo pateikiama jokios informacijos apie artėjantį sezoną. Dėl komandos ateities sunerimę ir komandos treniruotėse lankytis pradėję ištikimiausi sirgaliai išvydo keletą užsieniečių bei pradėjo spėlioti – kas jie? Ilgai sukti galvos neteko. Likus vos kelioms dienoms iki čempionato starto klubas paskelbė, jog komandos savininku tapo italas Giuseppe Greco, o generaliniu direktoriumi – agentas iš Prancūzijos Marcas Fourmeaux.

„Norėčiau, kad komanda atsidurtų tarp penkių pirmaujančių futbolo klubų“, – perėmęs klubo valdymą žiniasklaidai teigė naujasis savininkas G. Greco.

Komandos vyriausiuoju treneriu iš karto tapo garsus Baltarusijos futbolo rinktinės žaidėjas Sergėjus Aleinikovas, praeityje atstovavęs „Juventus“, „Leece“, Minsko „Dinamo“ klubams.

Daug tikėjimo ir vilčių suteikęs naujųjų savininkų atsiradimas greitai nuvylė – klubo vadovai nesiėmė tvarkyti buvusių savininkų paliktų įsipareigojimų ir skolų. Tai lėmė, jog komanda pirmajame rate negalėjo registruoti naujų futbolininkų bei turėjo verstis vien jaunaisiais Alytaus futbolininkais. Futbolininkais, kurių jokiu būdu negalima kaltinti dėl prastų komandos rezultatų. Galima sakyti, jog žaidėjai tapo savotiškais „situacijos įkaitais“, tad jiems vertėtų tik padėkoti, jog rungtyniavo ir taip išlaikė „Dainavos“ klubą gyvą ir be techninių pralaimėjimų.

Jau minėtojo trenerio nervai ilgai neišlaikė – po pirmojo rato treneris paliko beviltiškai rungtyniavusią komandą bei trenerio pareigas perleido specialistui iš San Marino Marco Ragini. Nors jau debiutinėse rungtynėse už „Dainavos“ vairo treneris iškovojo pirmąją sezono pergalę, tačiau vėliau viskas sugrįžo į buvusias vėžes. Galiausiai, šio trenerio vadovaujama komanda ir patyrė skaudžiausią amžiaus pralaimėjimą.

Viską, ką „Dainavos“ gerbėjai išvydo stebėdami 2014 metų sezono komandos rungtynes, galima apibūdinti vienu žodžiu – „kankinimasis“. Kankinosi visi – abiejų ekipų futbolininkai, teisėjai, žiūrovai, lyga.

Būtent tokios rungtynės įvyko ir tų metų birželio 21 dieną. Paskutiniajame ture prieš vasaros pertrauką į Klaipėdą atvyko 11 dainaviečių. Du iš jų – vartininkai. Treneris, neturėdamas kito pasirinkimo, vartų sargą Donatą Mikučionį išleido puolėjo pozicijoje, o vartus ginti stojo dažniausiai atsarginiu vartininku buvęs Martynas Matijoška. Tai, jog šios rungtynės nieko gero nežada buvo galima įsitikinti jau antrąją minutę, kai pirmąjį mačo įvartį pelnė varžovų žaidėjas Donatas Kazlauskas. Anksti įvarčių sąskaitą atsidarę šeimininkai nesiruošė sustoti bei merdinčiai „Dainavos“ gynybai per pirmąją mačo pusę pelnė 7 įvarčius. Verta pastebėti ir tai, jog po 20–ies žaidimo minučų rezultatas buvo jau 0:5 klaipėdiečių naudai. Sezono rekordo tempu „važiavę“ „Atlanto“ futbolininkai nesiruošė sustoti ir antrajame kėlinyje pelnė dar penkis įvarčius. Galutinis teisėjo švilpukas užfiksavo gėdingą rezultatą – 0:12. 

Be jau minėtų vartininkų šiose rungtynėse į aikštę išbėgo Ervinas Baranauskas, Ervinas Chvesko, Andrius Genevičius, Tadas Gustaitis, Skirmantas Šeštavickas, Nedas Čeplinskas, Deividas Kumeta, Teisis Leskauskas ir Rytis Padegimas.

Nors rungtynės ir baigėsi ne pačiu padoriausiu rezultatu, puolėjo pozicijoje save išbandęs Donatas Mikučionis geros nuotaikos nestokojo.

„Salėse, visur žaisdavau. Bet čia, šitoj aikštėj, tai pirmą kartą“, – paklaustas, ar anksčiau teko rungtyniauti puolėjo pozicijoje, šmaikščiai atsakė D. Mikučionis.

Interviu metu Donatas Mikučionis užsiminė ir apie planuojamą pastipirinimą. Kaip futbolininkas ir minėjo, „Dainava“ jau greitai pasipildė visu būriu užsieniečių. Deja, apčiuopiamos naudos pastiprinimas tą sezoną visgi nedavė.