image desctription

9 turo anonsas: dvikova su lentelės kaimynais

Šį savaitgalį Pirmoje lygoje, kaip visada, turėtų netrūkti įdomių akistatų. Lygos favoritų bei senbuvių dvikovos Telšiuose ir Alytuje, įdomios akistatos Vilniuje, o kai kam tai bus ir debiutas vyriausiojo trenerio pareigose.

Penktadienis, 07.31, 19:00, Telšių miesto stadionas
Telšių „Džiugas” – Kauno „Hegelmann Litauen”

Pramogų versle dažnai būna, kai koncertuose prieš pagrindinių atlikėjų pasirodymą publiką išjudina ir įkaitina mažiau žinomos grupės ar muzikantai. Tai šį kartą tokio „apšilimo“ nebus – 9-as Pirmos lygos turas startuoja iš karto centrinėmis rungtynėmis. Du pirmenybių „sunkiasvoriai“ Telšiuose pamėgins pademonstruoti savo stipriąsias puses ir paieškoti varžovų silpnųjų. Kol kas taškų daugiau turi „Džiugas“, bet nereikia pamiršti, jog dabar telšiškiams artėja maksimalių išbandymų metas- akistatos su tiesioginiais persekiotojais. Pirmieji varžovai šioje atkarpoje – kauniečiai, kurie per paskutinius turus gal kiek ir sulėtino tempą, bet sėkmingai sužaidę šias rungtynes, prisivytų „Džiugą“. Tuo labiau, kad išvykose „Hegelmann Litauen“ atrodo labai solidžiai – pergalės Šiauliuose, Alytuje, lygiosios Jonavoje tą patvirtina.

„Džiugas“ ir toliau turi malonų 0 pralaimėjimų grafoje ir pasistengs kuo ilgiau jį išlaikyti. Kol kas Telšių ekipa per turnyrinius vandenis iriasi užtikrintai, o pergalė penktadienį būtų rimtas signalas visiems konkurentams, svajojantiems nuversti telšiškius nuo lygos nugalėtojų sosto.

Penktadienis, 07.31, 19:00, Panevėžys, Žemynos progimnazijos stadionas
„Panevėžys” B  – Vilniaus „Riteriai” B

Penktadienį Panevėžyje susitiksiančios komandos praeitame ture praleido nemažai „torpedų“ į savuosius vartus – vilniečiai kamuolį iš savo vartų traukė tris kartus, panevėžiečiai – keturis. Tiesa, tai nesutrukdė komandoms gan aktyviai ir įdomiai atakuoti, o „Riteriai“ B netgi sugebėjo pasiekti pergalę.

Tad galima teigti, kad abi ekipos dar ieško balanso savo žaidime, bet rungtynės tarp jų gali virsti atakuojančio futbolo švente. Bet nepamirškime vieno dalyko – treneriai ne itin mėgsta stambius rezultatus bei „kiaurą“ gynybą, todėl paprastai po tokių rungtynių būna daromos išvados, koreguojama sudėtis ar žaidėjų išdėstymas. Tad nelabai nustebtume, kad rungtynių laimėtoją lemtų vienas įvartis, o gali taip ir atsitikti, kad jų nebus.

O papildoma rungtynių intriga galėtų būti- ar vėl „Riterių“ gretose aikštės žaidėjo pozicijoje išvysime vartininką Vincentą Šarkauską, kuris praeitame ture šiame amplua žaidė visas rungtynes. Beje, ir turėjo neblogų galimybių pasižymėti įvarčiu.

Šeštadienis, 08.01, 12:00, Vilnius, LFF stadionas
Vilniaus „Žalgiris” B –  Vilniaus BFA

Pirmos lygos šeštadienio programą Vilniuje pradės jaunuoliai iš „Žalgirio“ B ir BFA . Dar vieną Vilniaus  tarpusavio santykių aiškinimąsi komandos pradės būdamos ne pačios geriausios nuotaikos – praeitame ture patirti skaudūs pralaimėjimai.

BFA ekipai pirmi taškai lygoje atrodo kaip miražas- kartai priartėja, atrodo pasiekiami ranka, bet … vėliau ištirpsta ir išsisklaido. Jokių burtų čia nebėra, daugeliui jaunų komandų tenka eiti panašų kelią. Iš kitos pusės – ir dauguma vilniečių varžovų iki šiol buvo iš viršutinės turnyrinės lentelės dalies. Tad pirmojo rato pabaiga – realiausias laikas ir galimybė nutraukti taškų „badą“.

„Žalgiris B“ sprendžia savas bėdas ir problemas. Įdomu bus pamatyti, ar atsigavo vilniečiai po košmariško antrojo kėlinio Trakuose.

Šeštadienis, 08.01, 17:00, Vilnius, LFF stadionas
„Vilniaus Vytis” –  FA „Šiauliai”

Tuo tarpu kita sostinės komanda ir toliau neleidžia varžovams džiaugtis iškovotomis pergalėmis. Unikali vilniečių serija tęsiasi, bet šeštadienį LFF stadione lankysis varžovai, pajėgūs ją ir nutraukti.

„Šiauliai“ ir šiais metais neišvengia savotiškų žaidimo sūpuoklių, bet kai jie atsiduria „ant bangos“ – tampa pavojingais visiems varžovams. Svečių nuotaiką, be abejo, turėjo pagerinti dramatiška pergalė, pasiekta paskutinėmis rungtynių minutėmis prieš „Dainavą“. Norint pasiekti kažko daugiau, nei lentelės vidurys, šiauliečiai priversti vytis konkurentus ir rinkti taškus prieš visus varžovus, nežiūrint į jų pajėgumą ar statusą.

„Vilniaus Vytis“ per pastarąsias 3 rungtynes du kartus paliko aikštę neįmušęs įvarčio (tiesa, patys to varžovams padaryti irgi neleido). Nepaisant to, komanda išlieka viena rezultatyviausių lygoje. Tačiau negalima neatkreipti dėmesio, kad sostinės ekipa net 5-iose rungtynėse išlaikė savo vartus „sausus“. Atrodo, trenerių štabas itin kreipia į tai dėmesį bei akcentuoja. O galbūt ir vadovaujasi sena futbolo išmintimi – „rungtynes gali laimėti puolimas, bet čempionatą laimi gynyba“.

Šeštadienis, 08.01, 17:00, Kaunas, FA „Kauno Žalgiris“ stadionas
„Kauno Žalgiris” B  –  Kretingos „Minija”

Prieš tai kalbėjome apie ekipų bėdas gynyboje, o ką tada besakyti apie šiuos oponentus? Praeitame ture kartu sudėjus praleista 11 įvarčių, o jei panagrinėtume statistiką, tai skaičiai irgi nelinksmi – vidutiniškai po 3,25 praleisto įvarčio per rungtynes. Žodžiu, darbo šia kryptimi komandoms yra labai nemažai.

„Minijai“ šiose rungtynėse vadovaus naujas vyriausias treneris – Valdą Trakį šiose pareigose pakeisiantis Gvidas Juška. Nors vadinti jį nauju – kažin ar teisinga, vienas labiausiai patyrusių Pirmos lygos futbolininkų puikia pažįsta komandą, žino jos problemas. Kaip jas pavyks išspręsti – parodys laikas. Kaune įvyksiančiose rungtynėse galimi įvairūs scenarijaus variantai – visgi susitinka panašaus pajėgumo varžovai.

Sekmadienis, 08.02, 16:00, Mažeikių miesto stadionas
Mažeikių „Atmosfera”  –  „Jonava”

Po pergalės Vilniuje „Atmosfera“ šoktelėjo į aštuntą vietą ir turbūt norėtų joje įsitvirtinti ilgesniam laikui. Rungtynės namų aikštėje – kaip ir gera proga tai padaryti, tačiau sekmadienį Mažeikiuose viešės ne bet kas, o antrą vietą lentelėje užimanti ir kol kas niekam nepralaiminti „Jonava“. Vieną sunkiausiai pramušamų gynybų lygoje turintys svečiai vargu ar išduos savo žaidimo principus – savų vartų saugumo klausimai bus sprendžiami pirmiausiai. Bet praeitame ture Eisvino Utyros auklėtiniai parodė, kad gali nemažai ką nuveikti ir prie varžovų vartų – 6 tikslūs smūgiai kalba patys už save.

Žodžiu, „Atmosferos“ laukia kietas riešutėlis ir nemažas išbandymas. Tačiau ir mažeikiškiai turi ką „paserviruoti“ varžovams. O dvi pergalės iš eilės mušant po 3 įvarčius į priešininkų vartus turėtų būti rimtas įspėjimas svečiams.

Sekmadienis, 08.02, 17:00, Alytaus miesto stadionas
Alytaus „Dainava”  –  Kėdainių „Nevėžis”

Dar prieš kelis turus alytiškiai rikiavosi antroje vietoje, o „Nevėžis“ sprendė savas problemas, užklimpęs kažkur lentelės viduryje. Tačiau užteko vos kelių vieniems sėkmingų, kitiems – nelabai rungtynių ir jau kėdainiečiai lenkia savo sekmadieninius oponentus vienu tašku.

„Dainava“ šiuo metu papuolė į sunkiai suprantamą „duobelę“, pralaimėjusi 3 iš paskutinių 4-ių žaistų rungtynių. Turint omenyje, kad komanda sulaukė solidaus pastiprinimo, tai mažų mažiausiai keista. Tiesa, turbūt būtų teisinga pasakyti ir tai, jog kai kuriose pralaimėtose rungtynėse nuo alytiškių nusisukdavo sėkmė, progų jie turėdavo ne mažiau , nei varžovai, tačiau įvarčiais jos nevirsdavo.

Už gražų žaidimą, kaip ir už gražias akis, taškų niekas nedovanoja, dėl jų reikia „kibti varžovams į atlapus“. Labai įdomu bus pamatyti, kaip tai seksis daryti abiems komandoms sekmadienį.